top of page
Writer's picturePaulina Nalivaikaitė

„Man nuolat aiškina, kaip vairuoti“: neprašyta „pagalba“ ir pamokymai

Nekelkite streso, aiškindami savo šeimos nariams, draugams ar kolegoms, kaip vairuoti.


O jei nesijaučiate saugiai, tuomet vairuokite patys arba nevažiuokite su jais išvis, jei nepasitikite.


🗣️ Lakštingala negali nečiulbėti, o partneriai negali neaiškinti


Neseniai viena klientė guodėsi, kaip ją erzina, kai jos vyras jai nuolat aiškina, kaip elgtis kelyje, nepaisant to, kad ši jau daug metų vairuoja ir pasitiki savo įgūdžiais.


Kitas klientas, kamuojamas gėdos ir kaltės, nuogąstavo, kaip seniau nesusivaldydavo, kai žmona nesugebėdavo laiku persirikiuoti į kitą juostą arba nusukdavo ne ten, kur reikia.


Nepatikėsite, bet abi pusės turi teisę taip jaustis!


🙀 Nerimauti – normalu


Primenu, kad kasmet keliuose žūsta apie 1,2 milijono žmonių, o nuo 20 iki 50 milijonų patiria sužalojimus.


Nekalbu apie milijonus atvejų, kai apsieinama sveikatai nežalingu autoįvykiu arba per plauką išvengiama rimtos avarijos. Kitaip tariant, užsimušti kelyje yra paprasta.


Tad nervintis dėl komentarų yra tiek pat normalu, kiek nervintis, kai į jūsų komentarus vairuotojas neatsižvelgia. Abiem pusėms yra baisu dėl savo gyvybės.


🤝 Susitarkime ir komunikuokime


Žinoma, yra visiškai normalu, kai pradedantieji vairuotojai aiškiai ir atvirai pasako: „Žiūrėkit, aš dar plaukioju, tai mielai pasinaudosiu pagalba.“


Tada visiškai prašom: komentuokit, aiškinkit, mokykit, drausminkit, jei tik vairuojantieji sutiko.

Problema, kai komentarai yra neprašyti ir labiau kyla iš noro pademonstruoti savo išmonę, pranašumą ar neišsakytas baimes ir nepasitikėjimą.


Ir atvirkščiai, jeigu nesijaučiate saugiai kelyje su savo šeimos nariu ar antrąja puse, aiškiai komunikuokite savo emocijas bei lūkesčius (pvz., neviršyti greičio), imkite vairą į savo rankas arba laikykitės teises patys / pačios.

コメント


bottom of page